Başlık YazısıSitemizin Tanımı/AmacıYazı Başlığıdatetime="2014-12-30T14:29:26+00:00"30-12-2016Yazının bulunduğu bölümhref="/elma/"Elmahref="/armut/"Armuthref="/muz/"Muzhref="/kivi/"Kivihref="/seftali/"ŞeftaliKategorilerhref="/corbalar/"çorbalarhref="/etli-yemekler/"etli yemeklerhref="/icecekler/"içeceklerhref="/tatlilar/"tatlılarsrc="kus.jpg" alt="Sitenin Resmi" width="500" height="250"Serçe Kuşu
Semantik Element Nedir?
Html5 ile beraber birçok etiket(element) daha anlaşır hale geldi. Eskiden sürekli <div> etiketi kullanır ve onlara id vererek web sayfasının bölümlerini ayırırdık. Şimdi ise direk web sayfasının bölümleri etiket olarak dönüştürülmüş. Mesela sayfanın en altında bulunan "footer" dediğimiz kısım <div id="footer"> der ve içine ona göre içerik eklerdik. Şimdi ise direk <footer> etiketi arasına içeriğimizi ekliyoruz.<div> etiketinden size bu yüzden bahsetmedim aslında sizin gibi yeni öğrenen arkadaşlar için tabi ki kafa karıştırıcı olabilirdi ama tabi <div> kullanım tarzlarına da bir bakmanızı tavsiye ederim. Yani kısaca semantik demek; Geliştiricilerin(bizlerin) ve tarayıcıların açıkça ne işe yaradıklarını belirten elementlerdir.
Html 5 Yeni Semantik Elementler
Aslında yandaki resim her şeyi çok güzel bir şekilde anlatıyor. Yanda gördüğünüz resim, web sayfamızın bölümleridir:
Bu etiket sayfanın başlık bölümü için kullanılır. Birden fazla yerde kullanılabilir.
Kullanımı:
Başlık YazısıSitemizin Tanımı/AmacıMeyvelerElma,Armut,Kayısı
Bu elementi web sayfasının istediğiniz bölümün içinde kullanabilirsiniz. Yazı, makale, yorum kısımlarında kullanabilirsiniz.
Kullanımı:
Yazı Başlığıdatetime="2014-12-30T14:29:26+00:00"30-12-2016Yazının bulunduğu bölüm
İçeriği uzun sayfalar için kullanılır. Örneğin "Meyveler" başlıklı bir sayfanız var ve 40 çeşit meyve de ayrı sayfalarda daha önceden yazmışsınız bunları tek bir sayfada linklerini vererek gösterebilirsiniz.
Kullanımı:
href="kategori/elma"Elmahref="kategori/armut"Armuthref="kategori/muz"Muzhref="kategori/kivi"Kivihref="kategori/seftali"Şeftali
Yan menü elementi olarak da bilinir. Kullanımı biraz karışık gelebilir bu yüzden örneği iyi inceleyin ve sizde ona göre değişik örnekler yapın.
Kullanımı:
Kategorilerhref="/corbalar/"çorbalarhref="/etli-yemekler/"etli yemeklerhref="/icecekler/"içeceklerhref="/tatlilar/"tatlılar
<figure>, içerisinde bir resim, gösterim, diyagram, kod listeleri vb. gibi içeriklerin olduğunu belirtir.
<figure> elementi ana akış ile ilgili olsa da, konumu ana akıştan bağımsızdır ve çıkarılırsa dökümanın akışını engellemez.
<figcaption> etiketi, <figure> elementinin belirttiği resme başlık koymaya yarar.
Kullanımı:
src="kus_resim.jpg" alt="Sitenin Resmi" width="500" height="250"Serçe Kuşu
Sayfanın en alt kısmında bulunan sitenin genel bilgilerinin,telif hakkının,iletişim bilgilerinin bulunduğu bölümdür. Sayfada birden fazla yerde kullanılabilir.
Kullanımı:
Enes KILIÇWebmaster
Son Olarak...
Bir web sayfasının Html 5 ile hangi bölümlerden oluştuğunu öğrenmiş olduk. Diğer derslerimizde Html 5 "'in diğer özelliklerini göreceğiz.
Enes KILIÇ
Webmaster
Paylaş: