Web sitenizin elemanları arasında nasıl boşluk bırakacağımızı bir önceki bölümde görmüştük. Bu bölümde ise elemanların kendi içlerinde nasıl boşluk bırakacağını göreceğiz. Bunu gerçek hayattan bir örnek ile açıklamak istiyorum. Böylece daha anlaşılır olacağına inanıyorum. Kendinizi evinizde bilgisayarın başında otururken hayal edinki muhtemelen zaten bu yazıyı bu durumda okuyorsunuz :). Siz bir elemansınız, bilgisayarda bir eleman, bulunduğunuz evde bir eleman. Sizin bilgisayar ile aranızda bir boşluk var. Bilgisayarla evin duvarları arasında bir boşluk var. Bu sayede dip dibe olmadan rahat bir şekilde konumlanıyorsunuz. Buna iç boşluk diyoruz.Sizin evin ise diğer evler yada sokaklar artık hangi elemanlar var ise onlar ile aralarında oluşturduğu boşluğa ise dış boşluk diyoruz. Böylece her eleman muntazam bir şekilde var olabiliyor. Bir örnekle çok iyi anlayacağınıza eminim.
Aynı örneği tek satırda da yapabiliriz. Sırasıyla üst, sağ, alt ve sol taraftan istediğiniz şekilde sırayı bozmadığınız sürece değer verebilirsiniz. Aşağıda gördüğünüz örnek ile yukarıda gördüğünüz örnek arasında hiçbir fark yoktur.
Bir diğer kısa kullanım şeklimiz. Üst, sağ-sol, alt şeklinde olan kullanımdır. Bunu sağ ve soldan eşit üst ve alttan farklı boşluk değerleri vermek istediğimizde kullanırız.
Üst ve alt için tek değer, sağ ve sol için tek değer vereceğimiz kullanım şeklidir.
Elemana her yönden aynı uzaklıkta değer verdiğimiz kullanım şeklidir. Yani eleman her yönden içinde bulunduğu diğer elementlere karşı eşit uzaklıkta boşluğa sahip olacaktır.
Enes KILIÇ
Webmaster
Paylaş: