type="text" name="renk" value="Renk:"type="text" name="id" value="3" readonlytype="text" name="id" value="3" size="7" disabledtype="text" name="isimsoyisim" value="Enes Mehmet Kılıç" size="20"type="text" name="telno" value="5365555555" maxlength="10"
Form elemanlarını bir önceki ders ayrıntılı olarak işlemiştik. Bu dersimizde ise <input> etiketinin bazı özelliklerinden bahsedeceğiz. Bu özellikler sayesinde ziyaretçileri bazı yönlerden kısıtlayabiliriz...
Bu parametre ile sanki ziyaretçiymişsiniz gibi ilgili etikete değer verebilirsiniz.
Kullanımı:
type="text" name="renk" value="Renk:"
Diyelim veritabanına kullanıcının sevdiği renkleri kaydetmek istiyorsunuz. Kaydederken Başında hep "Renk:" şeklinde yazı olsun istiyorsunuz. Ziyaretçi bunu bilemez tabi yada renk kutusunun yanında belirtirsiniz berki ama ziyaretçi bunu yapmaya üşenir . Bunu siz varsayılan değer olarak girerseniz kullanıcı bunun devamına yazacaktır. Sonuç olarak "Renk:Mavi" gibi bir değer almış olacaksınız.
Biraz ingilizceniz varsa az çok ne olduğunu tahmin etmişsinizdir. Programlamada ingilizceniz iyiyse kolay kolay kod yapılarını unutmazsınız. Readonly, sadece okunabilir demek; yani ziyaretçinin veri girmesine izin vermezsiniz.
Ee O zaman niye koyduk bu etiketi ziyaretçi veri girmeyecek ise ?
Güzel Soru. Böyle önemli konuları akılda kalması açısından soru-cevap şeklinde gidiyorum bazen. Bir örnek ile açıklayayım bunu, şimdi sitenizde içerik oluşturmak istediğiniz zaman mecburen veritabanı kullanacaksınız çünkü bu verilerin bir yerde saklanması gerekiyor. İçeriğinizi oluşturdunuz, başlığımızı attınız, resminizi eklediniz, makalenizi de yazdınız, kaydet butonuna bastınız ve kaydedildi. Aa oda ne ? Bir kelimeyi yanlış yazmışsınız. Bunu düzeltmek için güncelle sayfası oluşturdunuz. Güncelle sayfasında veritabanınızın kendisinin atadığı bir anahtar numara bulunur. Bu numarayla verilerinize ulaşabilirsiniz. Bu numara güncelleme sayfasında bir kutu içinde gösterilmek zorunda çünkü siz güncelle butonuna bastığınızda, güncelleme işlemi bu numaraya göre olacak yani bu numara mutlaka formla birlikte gelmesi lazım. Buraya kadar umarım anlatabilmişimdir. Biraz konu dışına çıktık ama ileri doğru bu işlerle uğraşırsanız rahat bir şekilde anlamanız için yazdım.Ne demiştik? Bu anahtar numara formda yazıyor fakat bu numara yanlışlıkla değişebilir. Olur da yanlışlıkla klavyeden değiştirilmesin diye sadece okunur bir kutu olmalı yani forumda tutulmalı fakat kimse değiştirmemeli. Çok şart bir şey değil tabi ama bu şekilde kullanmanızı tavsiye ederim. Kod editöründe daha iyi anlayacaksınız.
Kullanımı:
type="text" name="id" value="3" readonly
Bu özellik öncekine çok benzer o yüzden fazla üzerinde durmayacağım. Öncekiyle aynı şekilde formu kullanan kişinin veri girmesine engel oluyor fakat bu sefer biraz daha farklı bir görselliği var bunu iki kodu yazıp çalıştırarak anlayabilirsiniz.
Kullanımı:
type="text" name="id" value="73" disabled
Kutunuzun ne kadar geniş olacağını ayarlamanızı sağlar. Sayı değeri alır.Örneğin id yazan kutuyu küçük yapıp diğer kutuları biraz daha büyük yapabilirsiniz. Tabi çok orantısız da olmasın .
Kullanımı:
type="text" name="isimsoyisim" value="Enes Mehmet Kılıç" size="20"
Kutunuza en fazla kaç karakter girilebileceğini belirtmenizi sağlar. Bunun en iyi örneği bence telefon numarası çünkü telefon numaraları 10 haneden oluşur. Ziyaretçi bu sebeple fazla sayı girmemiş olur.
Kullanımı:
type="text" name="telno" value="5365555555" maxlength="10"
Son olarak..
Size en temel giriş özelliklerinden bahsettim. Html 5 ile beraber birçok yeni özellik geldi onlar biraz daha başlangıç seviyesine göre zor o yüzden biraz alıştıktan sonra Html 5 başlıklı derslerde bu konuyu inceleyebilirsiniz.
Enes KILIÇ
Webmaster
Paylaş: